Miód najbardziej fałszowanym pszczelim produktem? Jak to jest w rzeczywistości?

Zapewne nikogo nie trzeba przekonywać, że na co dzień w przyrodzie otacza nas wiele produktów, które mogą mieć korzystny wpływ na nasz organizm. Niektóre z nich znajdują swoje zastosowanie w medycynie, a inne chociażby w kosmetologii. Wspomnieć w tym miejscu należy między innymi o pyłku pszczelim, który inaczej jest znany pod nazwą “pyłek kwiatowy”.


Czym właściwie jest ten pyłek pszczeli?

W największym uproszczeniu można rzec, że pyłek pszczeli to męskie komórki rozrodcze produkowane przez kwiaty. Zbierają je pszczoły z roślin, takich jak mak, kukurydza czy łubin. To właśnie od rodzaju rośliny uzależniony jest ostateczny kolor produktu. Pszczoły zbieraczki mieszają zebrany pyłek ze śliną oraz z nektarem i w tej postaci transportują do ula. Tam młode pszczoły go rozdrabniają i ubijają, a w wyniku fermentacji beztlenowej powstaje pierzga, która stanowi swoistego rodzaju zapas pokarmu. Jak wykazują przeprowadzone badania, jedna pszczela rodzina jest w stanie w ciągu roku znieść do ula nawet do 40 kilogramów pyłku. Mówiąc o bogactwie składników odżywczych pyłku pszczelego wspomnieć należy przede wszystkim o węglowodanach, tłuszczach oraz błonniku. Nie każdy o tym wie, jednak pyłek pszczeli składa się również z białka. Dodatkowo posiada także aminokwasy wolne i egzogenne, kwasy nukleinowe oraz biotynę. Warto pamiętać, że pyłek pszczeli jest bogaty w witaminy z grupy A, B, C, E oraz P, które są tak bardzo potrzebne naszemu organizmowi.

naturalszop obnoza

Jakie właściwości ma pyłek pszczeli?

Pyłek kwiatowy zyskuje na swej popularności przede wszystkim ze względu na jego szerokie właściwości. Produkt ten posiada łatwo przyswajalne żelazo, które pomaga podnieść poziom hemoglobiny we krwi. Dodatkowo wspiera cały układ krwionośny i pomaga w utrzymaniu odpowiedniego ciśnienia. Pyłek pszczeli powinny spożywać osoby starsze, gdyż mówi się, że zawarte w nim składniki spowalniają proces obumierania komórek mózgu, a to docelowo może chronić przed demencją lub chorobą Alzheimera. Nie każdy o tym wie, ale pyłek pszczeli może mieć wpływ również na wątrobę działając na nią detoksykująco.

Gdzie wykorzystywany jest pyłek pszczeli i jak go stosować?

Pyłek pszczeli jest wykorzystywany w medycynie. Dzieje się tak przede wszystkim ze względu na jego działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne oraz przeciwzapalne. Może być stosowany u osób z obniżoną odpornością. Produkt ten wpływa na przyrost czerwonych ciałek krwi, co powoduje, że może być przyjmowany przez osoby z anemią. Nie można zapominać również o tym, że pyłek pszczeli reguluje procesy trawienne i może okazać się skuteczny w leczeniu stanów zapalnych jamy ustnej. Tak naprawdę nie ma jednego określonego sposobu przyjmowania pyłku pszczelego. Bardzo popularne jest jego mieszanie z miodem, lecz można się również zdecydować na jego spożycie z sokiem, mlekiem, dżemem lub twarożkiem. Wszystko jest uzależnione przede wszystkim od naszych indywidualnych upodobań. Większość odmian pyłku ma lekko gorzkawy smak, dlatego łatwiej jest go spożywać ze słodkimi domieszkami. Jest to szczególnie istotne w momencie, gdy produkt będzie podawany dzieciom. Przyjęło się, że pyłek pszczeli powinien być przyjmowany 3 razy w ciągu dnia, najlepiej około 30 minut przed posiłkiem.

Warto jednak zauważyć, że efekty nie będą zauważalne natychmiast. Na pierwsze rezultaty kuracji pyłkiem pszczelim trzeba poczekać od 1 do 3 miesięcy. Jak podają badania, najlepszymi okresami na rozpoczęcie kuracji pyłkiem pszczelim jest czas, gdy jesteśmy w sposób szczególny narażeni na choroby i obniżoną odporność. Pyłek kwiatowy znajdzie więc swoje zastosowanie przede wszystkim wiosną oraz jesienią. Zalecana dzienna dawka pyłku pszczelego dla osób dorosłych to około 20-35 g. Ważne jest, aby pamiętać, że istnieją pewne przeciwwskazania do spożywania pyłku pszczelego. Wspomnieć w tym miejscu należy przede wszystkim o sytuacji, gdy jesteśmy uczuleni na wszelkiego rodzaju produkty pszczele. Pyłek pszczeli powinien być przechowywany w suchym, zamkniętym pojemniku, w dość chłodnym miejscu. Najlepiej spożyć go w przeciągu roku od daty wyprodukowania.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *